Capitoliu unul dintre cele șapte dealuri mitice ale Romei antice, înalt 48 m a fost dintotdeauna fortăreața latinilor, iar pe panta sudică era Rupe Tarpea, locul din care erau aruncați trădătorii. Datorită poziției sale între valea Forului Roman și râul Tibru, la cota de lângă vadul insulei de pe râulTibru, era acropola orașului.
Potrivit tradiției romane, prima așezare de pe deal a fost întemeiată de zeul Saturn unde au fost întâmpinați grecii conduși de Hercule, încă din epoca bronzului. Istoricului Tacit, spune că Capitolul și Forumul Roman au fost incorporate de regele sabin Tito Tazio în 750 î.Hr cca. Povestea capturării cetății de către sabini conduși de Tito Tazio care au atacat romanii pentru a răzbuna răpirea fetelor sabine este legată de Capitoliu, Sabinii grație trădării nobilei Tarpeia au pus romani în dificultate, iar pacea a fost instaurată numai grație intervenției femeilor sabine răpite, care au intemeiat familii cu romanii.
Vechiul drum de acces cu trăsura pe Capitoliu era Clivus Capitolinus, o continuare a Via Sacra, care a început în apropierea templului lui Saturn: o porțiune notabilă a acestuia este încă vizibilă după porticul Dei Consenti; mai departe drumul s-a prăbușit cu majoritatea versanților sudici ai dealului; probabil a continuat în linie dreaptă, apoi întorcându-se pentru a ieși în fața templului lui Jupiter.
Numele dealului derivă probabil din capul războinicului numit Tolo sau Olo găsit în timpul săpăturilor pentru fundațiile templului lui Jupiter Capitoline (Capitolium) sau templului lui Jupiter Optimus Maximus, dedicat triadei capitoliene -Jupiter,Juno și Minerva.
În 390 î.Hr. galii au atacat Roma iar dealul Capitolin a fost sediul unuia dintre cele mai faimoase episoade, cel al gâștelor capitoliene dîn incinta sacră a templului lui Juno, care au făcut zarvă, au trezit romanii și au dezvăluit încercarea de asalt nocturn a galilor.
Împaratul Traian a construit fațadă de cărămidă cu nișe, parțial încă vizibilă la intrarea actuală a Muzeului Risorgimento pentru a fortifica coasta de deal ce unea dealul Capitoliul cu Quirinale, păpată pentru a construi Forumul lui Traian.
Pe versanții dealului erau clădiri rezidențiale eliminate la sfarsitul sec XIX cînd a fost construit Vittorianul- Altarul Patriei au fost salvate doar rămășițele unei insule- bloc cu apartamente, vizibile astăzi pe latul stîng al scării Aracoeli.
Rămășițele vechiului Tabularium- arhiva de stat a Imperului Roman au fost refolosite ca reședință fortificată, iar odată cu nașterea instituțiilor municipale, în 1144 palatul a devenit sediul Senatului roman reconstituit, sub numele de Palazzo Senatorio. A suferit mai multe modificări și completări până la proiectul de amenajare a Piazza del Campidoglio dorit de Papa Paul al III-lea și încredințat lui Michelangelo. S-au construit atunci Palazzo dei Conservatori și Palazzo Nuovo, acum sediul Muzeelor Capitoline. Faimoasa statuie ecvestră a lui Marcus Aurelius și o nouă scară de acces, Cordonata, fuseseră deja amplasate în piața construită conform proiectului lui Michelangelo, grație treptelor joase și înclinate. Bazilica Santa Maria din Aracoeli a fost construită pe rămășițele templului lui Juno Moneta la care se putea accesa printr-o scară abruptă.
Capitoliu este biroul de reprezentare al municipiului Roma. Acesta găzduiește birourile primarului, sala consiliului -camera Giulio Cesare și alte spații reprezentative, cum ar fi Protomoteca, unde au fost semnate Tratatele de la Roma în 1957;inclusiv cel care instituie Comunitatea Economică Europeană și în 1998 Statutul Roma, instituția Curții Penale Internaționale.
Pentru a urca în piață Capitoliu parcurgem treptele line ale scării numită Cordonatei lui Michelangelo, la baza acesteia sunt colocati doi lei în bazalt negru, folosiți ca fântâni, care potrivit legendei, toamna, cănd se sărbătoreau zilele vinului nou, din gura leilor în loc de apă curgea vin, din gura unui leu tâșnea vin alb iar din gura celuilalt leu vin rosu, cum acele vremuri de mult au apus, astăzi din gura celor două statui antice de lei curge apă rece și prospătă și vă puteți stige setea cu toată încrederea căci apa este excelentă, apă potabilă de cea mai bună calitate, demnă de Regia Acquarium-Regina Apelor- cum mai este numită Roma, iar cu puțin efort vă imaginați că este vin pentru că cu siguranță ve-ți fi îmbătați de frumusețea Orașului Etern!
Termenul englezesc capitol- palat care găzduiește administrația unui guvern, precum și termenul de capital- destinat ca oraș capital, derivă din Dealul Capitolin.
Cele șapte dealuri ale Romei: Aventin, Campidoglio, Celio, Esquilino, Palatine, Quirinale, Viminale
Comments