top of page

Pincio, Vila Medici

Actualizată în: 24 aug. 2021


Dealul Pincio cel mai green și cel frumos loc din Roma, are printre nenumărate atracții precum; imensul parc Borghese, Galeria Borghese, superbe resedințe devenite muzeu, lacuri, făntăni arteziene, terase panoramice... și Vila Medici care cu silueta albă și sobră se asortează perfect cu Scările Spaniole.

Vila Medici actual este sediul Academiei Franței în Roma, care se propune deosebit de interesantă seara când bursiștii expun o parte din opere, este un bun prilej pentru a admira această vilă superbă și admira capriciile artei contemporane, ținând cont că cei mai mari artiști moderni din întreaga lume au beneficiat de ospitalitatea acestui lor de vis.

O locatie a cărei istorie antică se prezinta precum o sinapsă între diverse milenii, aflată pe a opta colina a Romei antice, Pincio, unde încă din secolul VI î.Hr regele etrusc Servio Tullio a construit un templu dedicat zeiței Fortuna cu menirea de a proteja orașul, ruine vizibile și astăzi în "pădurea fermecată" a vilei, apoi în sec. I î.Hr. generelul roman Lucio Licinio Lucullo și-a construit o magnifică resedință ce a stârnit invidia împaraților care s-au imposesat prin viclesug de acesta splendidă zonă și va rămâne proprietate imperială pâna în epoca lui Traian, dupa care va cunoaște diverși proprietari.

Actualul aspect al vilei i se datorează cardinalului Ferdinando Medidi ce va aduce în 1576 pe marele arhitect florentin Bartolomeo Ammannati pentru a amplia reședința de vara din Roma a familiei Medici, iar pictorul manierist Jacopo Zucchi a fost însărcinat pentru decorurile interne. Fațada internă este decorata cu freze antice de pe timpul împăraților Augusto și Traian, iar în grădina cu o suprafata de 8 ha se pot admira două statui de daci, grupul de sculpturi ce retrag mitul lui Niobe și rare specii de plante. Regele francez Luigi XIV a fonda Academia Franței în Roma, în 11 februarie 1666, iar din 1751 bursiștii selectionati de juriul " Prix de Rome" au privilegiul de a experimenta și cristaliza personalitatea artistică în acestă locatie de excepție, având ca precursori artiști precum: Ingres, Flandrin, Labrouste, Baltard, Charles Garnier, Berliroz, Gounod, Bizet, Debussy, iar parte din actualul decor intren i se datorează lui Balthus, care în 1961 a intreprins lucrări de restaurare internă.

Vila Medici este tutelata de Ministerul pentru Bunurile și Activitățile Culturale ale Franței, devenind proprietate franceză în 1803, când Napoleon a cumparato de la familia Medici. Un loc unde de secole se dezvolta o intensă și fecundă colaborare între artiști, între trecut, prezent și viitor, între civilizații din intreaga lume.


36 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Caravaggio & Roma

Operele lui Caravaggio_ Michelangelo Merisi la Roma Galeria Borghese- Actual în magnifica colecție a cardinalului Scipione Borghese se pot admira 6 (din 12 câte erau la început) picturi ale lui Carav

Michelangelo în Roma- opere

Miclelangelo & Roma 1.Pietatea din Bazilica Sf.Petru-Vatican –cei ce îl iubesc pe artistul divin- Michelangelo Buonarroti știu prea bine ca cea dintâi operă ce a realizato în Roma este Pietatea, conse

Arhiva Secretă a Vaticanului

Omul dintotdeuna a fost atras de mister, iar faptul că arhiva Vaticanului se numea <secreata> a generat dea lungul timpului vânători de mistere care văd în cuvântul <secret> ceva ascuns și nu foarte t

bottom of page