top of page

Bocca della Verita- Gura Adevărului

Actualizată în: 24 aug. 2021

Cu mult timp în urmă, atât de mult încât s-a pierdut și numărătoarea anilor, cetățenii orașului Roma mergeu în piața Bocca della Verita să jure la Gura Adevarului; puneau mâna în gura mare măști din marmură iar dacă spuneau adevărul mâna rămânea întreagă, dacă jurau strâmb mâna le era tăiată, iar această tradiție s-a sfârșit într-o bună zi când Gura Adevarului a fost păcălită de o vicleană nobilă romana al carei soț se îndeletnicea cu negustoria și era mereu plecat de acasă iar soția și-a găsit un amant, după un pic de timp tot orașul avea subiect de bârfă, iar prietenii l-au avizat că soția îl înșeală, dar bietul om i-și iubea consoarta și era convins că aceste zvonuri sunt alimentate de gelozie, iar pentru a potoli bârfa târgului le spune amicilor că duminica va duce soția la Gura Adevărului pentru a le demonstra că este fidelă. Merge acasă povestește totul iar femeia înspăimântată cu un fir tremurând de voce îi răspunde că o să-i salveze onoarea. Soția simțea că a venit sfârsitul, dar totuși a avut o idee genială; cheamă repede amantul și se pune deacord cu el ca duminică când ea se va găsi la doi pași de Gura Adevarului, el trebuie să-i sară în gât să o pupe și să o imbrățișeze, amantul cu toate că era teribil de înspăimântat acceptă anevoie. Ei bine, iată că e duminică și în piață s-a adunat aproape tot orașul curios; frumoasa femeie îmbracată în haine de sărbătoare mergea încet, încet spre Gura Adevărului, iar cum le-a fost vorba, când era la câțiva pași de mască amantul sare în fața ei o strâge înfocat în brațe și o sărută îndelund, oamenii indignați de atâta nerușinare au început să huiduie, iar tânara soție face un pas înapoi și făcându-și cruce cu o față uimită spune oamenilor că bietul om poate și-a pierdut mințile, să îl lase în voia sorții pentru că ea trebuie să jure! se apropie de Bocca della Verita bagă cu sigurantă mâna dreapta în gura măștii de marmură și spune tare să o audă cât mai mulți ”jur că în toată viața mea am fost pupată și îmbrățișată doar de soțul meu și de acel om de acum câteva clipe” iar satisfăcută retrage mâna intactă; oamenii căscau ochii increduli văzând, dezamăgiți au renunțat să mai jure la Bocca della Verita!

Din punc de vedere istoric este un capac de canalizare din marmură de pavonazet, de formă circulară cu un diametru de 1,75m ce înfățișează un faun, cu o datație incertă, cca sec. I - II e.n, expus în porticul bisericii Sf. Maria in Cosmedin, a carei faimă a fost generată de aceasta nostimă legendă!

Piața se află unde se afla Foro Boario (piața de boi), zona era frecventată de oameni din Grecia și Asia chiar înainte de înființarea orașului Roma, iar descoperirile arheologice atestă această ipoteză prin ceramicii grecești din secolul al VIII-lea î.Hr. și miceniene.

Piața Bocca della Verita te încantă cu o serie de monumente de mare valoare istorică și artistică- biserica Sf Maria din Cosmedin al cărui nume este împrumutat de la vechile biserici din Constantinopol- „Kosmidion” , Templul lui Hercule cu formă circulară din secolul II î.Hr, Templul lui Portunus, divinitatea portului fluvial, cu plan arhitectonic dreptunghiular, din sec. II î.Hr. În fața celor două temple se află Fântâna arteziană a Tritonilor construită în 1715 de Carlo Bizzaccheri după dorința papei Clement al XI-lea Albani: cu o bază octogonală, reprezintă doi tritoni care susțin bazinul din care curge apa.

Santa Maria din Cosmedin cu impunătorul turn medievalin al clopotelor are în dreapta „Società dei Molini și Pastificio Pantanella” construit între 1878 și 1881, adaptat în 21 aprilie 1930 în Muzeului Romei care expunea locurile, culturi și meșteșuguri care au dispărut, din păcate a fost închis în 1952 iar o parte din colectie a fost mutată în Palațul Braschi de lângă Piața Navona. Tot in dreapta bisericii este Arcul Zeului Giano, de forma cubică, din sec VI, Arcul Argentarilor și biserica medievală Sf Grigore in Velabro.

Locul are o faimă sumbră pentru că aici, până în 1868, erau executați cei condamnați la moarte.

56 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Caravaggio & Roma

Operele lui Caravaggio_ Michelangelo Merisi la Roma Galeria Borghese- Actual în magnifica colecție a cardinalului Scipione Borghese se pot admira 6 (din 12 câte erau la început) picturi ale lui Carav

Michelangelo în Roma- opere

Miclelangelo & Roma 1.Pietatea din Bazilica Sf.Petru-Vatican –cei ce îl iubesc pe artistul divin- Michelangelo Buonarroti știu prea bine ca cea dintâi operă ce a realizato în Roma este Pietatea, conse

Arhiva Secretă a Vaticanului

Omul dintotdeuna a fost atras de mister, iar faptul că arhiva Vaticanului se numea <secreata> a generat dea lungul timpului vânători de mistere care văd în cuvântul <secret> ceva ascuns și nu foarte t

Comments


bottom of page