top of page

Dealul Aventin- mit, atracții, curiozități

Actualizată în: 24 aug. 2021

Aventino colina pe care ar fi trebuit să fie fondat orașul Roma

Dealul Aventino îmbrățișat la vest de râul Tibru și valea Circo Massimo spre est prezintă o pantă abruptă care în punctul maxim atinge înălțimea de 46,6 m conferindui o poziție izolată și stategică motiv pentru care Remus a dorit să fondeze Orașul Etern aici. Etimologia denumirii derivă probabil de la ''ab advectu''- transportat pe apă sau ''ab avibus''- păsări- văzute de Remus ca semn divin.

Încă din antichitate aici se găsea Templul Zeiței Diana, Giunona Regina, Luna, Minerva -ruine vizibile și astăzi; se mai pastrează încă un segment din Mura_Serviane_ zidul de apărare lung 11km constuit de regele Servio Tullio (Tarquinio Prisco) în sec VI î.h.-ce reprezintă prima centura a Romei arhaice.

Pe Aventino se vor retrage plebeii în anul 456 î.h. când are loc prima secesiune(protest) din Roma, iar după aceasta formă de "grevă antică" plebeii-clasa muncitoare- au obținut dreptul la vot, dreptul de a se reuni și au avut în donație dealul Aventino pentru a constui case; fapt ce a transormat zona într-una comercială datorită învecinătății cu anticului port fluvial ''Emporium'' astăzi pe malul stâng sunt vizibile ruinele marelor depozite de grâne de pe Ponte_Sublicio, via Marmorata- depozitul de marmură, Monte_Testacio - colină artificială înaltă 30 m formată din amfore utilizate pentru a transporta uleiul de măsline.

Personaje ilustre ce au locuit pe Aventino- poeții Enio și Nevio, Traian și Adrian au locuit deasemeni aici înainte de a deveni împărați; au mai supraviețuit până astăzi spații din ''Donus Traiana'', din perioada împaratului Traian sunt vizibile Terme Suranae și Dacianae, in secolul XIII a locuit papa Onorio IV în fortareața familiei Savelli.

În 1765 Giovan Battista Piranesi a relizat noul sediu pentru Ordinul Cavalierii de Malta_vila Prioratul de Malta, unde notăm arhitectură caracteristică ordinului _Cavalerii_Templieri care au avut un avampost aici pentru a supraveghea râul Tibru.

O plimbare pe Aventino la sfârsit de primăvară este ideală, oferă plăcerea de a admira _Grădina_Portocalilor_unde vei fi îmbatat de parfumul florilor, _Grădina_Panoramică_Savelli_, _Gradina_Trandafirilor_ deschis din 21 aprilie- 15 iunie-unde mireasma celor 1100 de specii de trandafiri ce provin din toate colțurile lumii te transportă suav pe undele fanteziei și al visului romantic, iar aleele desenează_Menorah_candelabru cu 7 brațe sacru pentru evrei, se admiră unele dintre cele mai antice biserci medievale- Santa Sabina- sec. V e.n., Sf. Prisca, Sf. Bonifacio și Alexio, San Saba, Santa Balbina, Sf. Anselmo.

Cea mai mare atracție pentru turiști este Piața Cavalieri di Malta cu _gaura_de_cheie_magică prin care vezi cupola bisericii Sfântu Petru și cuprinzi în câmpul vizulal 3 state #Malta #Italia #Vatican

136 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Caravaggio & Roma

Operele lui Caravaggio_ Michelangelo Merisi la Roma Galeria Borghese- Actual în magnifica colecție a cardinalului Scipione Borghese se pot admira 6 (din 12 câte erau la început) picturi ale lui Carav

Michelangelo în Roma- opere

Miclelangelo & Roma 1.Pietatea din Bazilica Sf.Petru-Vatican –cei ce îl iubesc pe artistul divin- Michelangelo Buonarroti știu prea bine ca cea dintâi operă ce a realizato în Roma este Pietatea, conse

Arhiva Secretă a Vaticanului

Omul dintotdeuna a fost atras de mister, iar faptul că arhiva Vaticanului se numea <secreata> a generat dea lungul timpului vânători de mistere care văd în cuvântul <secret> ceva ascuns și nu foarte t

bottom of page