top of page

Roma Caput Mundi

Poza scriitorului: Maria Tanasa Roma Tour GuideMaria Tanasa Roma Tour Guide

Actualizată în: 24 aug. 2021

Magia orașului Roma este documentată de secole încoace de cei mai renumiți poeți și scriitori; fascinul etern și misterul acaptivant învăluie vizitatorii intr-o iubire fară leac, iar pentru a alina nostalgia despărțirii milioane de turiști se grăbesc să arunce o monedă în Fântâna Trevi cu speranța de a reveni curând să o viziteze: pentru că la Roma toate sunt vechi și noi sunt toate.

Potrivit legendei Roma a fost fondată de Romulus și Remus, fiii gemeni ai Rhea Silvia și ai zeului Marte, abandonați intr-un coș de paie pe râul Tibru, o lupoaică ia alăptat pentru câteva zile pentru a fi adoptați apoi de păstorul Faustolo și soția sa Acca Larentia. Odată ce au crescut, gemenii au decis să întemeieze un oraș: pentru a determina cine ar trebui să guverneze, s-au încredințat voinței zeilor, prin zborul păsărilor augurale. Din Aventin, Remus a văzut șase vulturi, în timp ce Romulus, din Palatin, a văzut doisprezece, devenind primul rege al Romei în 753 î.Hr.

De la Palatin, orașul s-ar extinde peste cele șapte dealuri pe care le cunoaștem cu toții: Palatin, Aventin, Campidoglio, Quirinale, Viminale, Esquilino și Celio.

Zeul râului Tibru a fost numit în poeziile Romei antice, un zeu căruia i se datorau respectul și dragostea. Dar Tiberul a fost mai presus de toate un adevărat „drum peste apă”, de-a lungul căruia s-au dezvoltat mari porturi încă din epoca romană, demolate definitiv în a doua jumătate a secolului al XIX-lea odată cu construirea terasamentelor pentru a elibera orașul de inundații continue. În zilele noastre, acel contact direct cu râul s-a pierdut acum: totuși, dragostea și respectul rămân, conștientizarea rolului său fundamental în nașterea și dezvoltarea orașului. Ca să nu mai vorbim de priveliștile de o frumusețe incredibilă pe care ni le oferă din numeroasele poduri istorice, precum Ponte Sisto, Ponte Sant’Angelo sau Ponte Fabricio.

Monumentele grandioase, sutele de biserici și fantanile spectaculoase ale Romei îi conturează profilul minunat și îl fac orașul cu cea mai mare concentrație de patrimoniu istoric, arheologic și arhitectural din lume, cu peste 16% din patrimoniul cultural mondial și 70 % din cele italiene. Centrul său istoric, delimitat de perimetrul zidurilor aureliene, este o suprapunere de mărturii de aproape trei milenii: în 1980, împreună cu proprietățile extrateritoriale ale Sfântului Scaun din oraș și Bazilica San Paolo fuori le mura, a fost inclus pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO. Inima creștinismului catolic, Roma este singurul oraș din lume care găzduiește un stat străin, enclava orașului Vatican: din acest motiv este adesea numită „Capitala a două state”.

Cele mai vizitate 5 monumente din Roma

Coloseumul Panteonul Forumul Roman și Dealul Palatin Fântâna Trevi Piazza Navona

Roma este unul dintre cele mai verzi orașe din Europa, o comoară de artă presărată cu parcuri și grădini, bogată în vegetație luxuriantă și înfrumusețată cu rămășițe arheologice, sculpturi, iazuri, fântâni și vile splendide. Spații verzi încântătoare care fac din capitală un oraș pentru toate anotimpurile: de la flori magnifice primăvara până la frunzișul romantic toamna, de la plimbări regenerante iarna la relaxare plăcută vara.

Pe lângă reședințele istorice ale celor mai importante familii nobiliare, inclusiv Villa Borghese, Villa Doria Pamphilj, Villa Ada Savoia, Villa Torlonia, capitala are adevărate plămâni verzi de interes istoric, arheologic și naturalist, precum vastul parc regional Appia. Puncte panoramice antice și sugestive asupra orașului, cum ar fi Grădina Portocalie, Pincio și Dealul Janiculum.

Stema municipală, adoptată oficial în 1884, este un scut cu fundal purpuriu, traversat de o cruce greacă și de acronimul S.P.Q.R. - Senatus Populus Quirites Romanus (Senatul Poporul Quriti Romei) în caractere aurii, dominate de o coroană de aur cu opt floroni, dintre care cinci sunt vizibile.

Cu toate acestea, în imaginația colectivă, Roma este recunoscută și amintită universal datorită numeroaselor simboluri care o identifică. Printre acestea, cele mai faimoase sunt:

lupoaica capitolină, o statuie din bronz care înfățișează lupa legendară care a alăptat pe cei doi gemeni Romulus și Remus; vulturul imperial, o efigie militară și simbol al orașului în antichitate, și leul, o imagine animală a supremației, o emblemă în epoca medievală; Colosseumul, cel mai mare amfiteatru din lumea romană, recunoscut în 2007 drept una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne, singura din Europa; Fântâna Trevi, cea mai monumentală și faimoasă fântână din lume; „Cupolone”, cupola bazilicii Sf. Petru din Vatican, o emblemă a lumii creștine care domină întregul oraș. Roma este, de asemenea, un protagonist în modurile de a vorbi Există un număr mare de proverbe și expresii care se referă sau menționează Roma. Iată cele mai faimoase: Când mergeți la Roma, faceți ceea ce veți vedea: expresia este utilizată în mod obișnuit în situațiile în care urmarea status quo-ului pare cea mai bună idee. Roma nu a fost construită într-o zi: acest proverb este folosit pentru a spune că ceva are nevoie de timp și răbdare pentru a fi finalizat sau că, în orice caz, rezultate excelente se obțin cu angajament și meticulozitate. Toate drumurile duc la Roma: proverbul provine din sistemul rutier eficient al Romei antice, pe care se bazează o mare parte din sistemul rutier italian actual. Multe drumuri au început de la Roma și, dacă au fost luate în direcția opusă, „au dus la Roma”. În Roma, Dumnezeu nu este triunț, ci bani: potrivit unui joc de cuvinte, la Roma, mai mult decât adorarea Sfintei Treimi, zeul banilor este adorat.

Principalele evenimente din oraș 21 aprilie, Nașterea Romei: este data la care, conform tradiției, Romulus a fondat orașul (753 î.Hr.). 21 aprilie este sărbătorită cu reprezentări costumate, evenimente culturale și evenimente recreative. 1 mai, ziua muncitorilor. Pentru a sărbători această zi, este organizat un mare concert gratuit în Piazza di Porta San Giovanni din Laterano, la care participă artiști italieni și internaționali importanți. 2 iunie, Ziua Republicii. În această zi, parada militară tradițională are loc de-a lungul Via dei Fori Imperiali care se termină în Piazza Venezia, la Altare della Patria. 29 iunie, Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel. La această dată, Roma îi comemorează pe apostolii Petru și Pavel, patroni ai orașului. 16 iulie, Festa de Noantri. Evenimentul este sărbătorit în cartierul Trastevere în prima sâmbătă de după 16 iulie, cu ocazia aniversării Maicii Domnului.

Șapte a reprezentat un număr istoric simbolic pentru Roma: cele șapte dealuri, cei șapte regi ai Romei, septemvirii, cei șapte magistrați sau preoți responsabili de funcții specifice, cele șapte curți ale veghilor, cele șapte biserici principale ale orașului, șapte litere ale numerotației romane.

În jurul acestui număr evocator, am creat povești, curiozități și itinerarii pe laturile noi și originale ale orașului, ale monumentelor sale și ale istoriei sale.

Cele șapte cele mai curioase fântâni din Roma Șapte capodopere XS Șapte interpretări diferite pentru a cunoaște Roma: bibliotecile istorice Șapte biserici pentru șapte arte și meserii Șapte lucruri romantice de făcut în Roma Șapte lucrări ale Nașterii Domnului: o privire asupra inimii sacre a Romei Șapte feluri de mâncare tradiționale pentru un adevărat prânz roman Șapte porecle pentru artă Șapte drumuri pentru șapte profesii Șapte trucuri de ultimă generație: înșelăciunile magnifice Șapte trasee cu farmec fiar De șapte ori femeie: privirea feminină asupra Romei

Se spune că un oraș poate fi descris și printr-o singură panoramă, o culoare, un parfum, un obiect sau chiar o idee: și tocmai acele nuanțe, imperceptibile și evanescente, se transformă uneori în amintiri de neșters; care este amintirea ta despre Roma!?



 
 
 

Postări recente

Afișează-le pe toate

Caravaggio & Roma

Operele lui Caravaggio_ Michelangelo Merisi la Roma Galeria Borghese- Actual în magnifica colecție a cardinalului Scipione Borghese se...

Michelangelo în Roma- opere

Miclelangelo & Roma 1.Pietatea din Bazilica Sf.Petru-Vatican –cei ce îl iubesc pe artistul divin- Michelangelo Buonarroti știu prea bine...

Arhiva Secretă a Vaticanului

Omul dintotdeuna a fost atras de mister, iar faptul că arhiva Vaticanului se numea <secreata> a generat dea lungul timpului vânători de...

Comments


bottom of page